At have styr på sit kloak- og regnvandssystem er vigtigt for at undgå både skader og rotter. Tegn på, at kloakken eller regnvandssystemet er i stykker, kan være synlige på forskellige måder. Hvis der findes grus, sten, jord eller små stykker af beton eller ler i banketten – bunden af kloakbrønden – kan det være et tegn på, at noget er galt. I regnvandssystemet bør der altid stå vand i bunden af tagnedløbsbrønden; hvis denne er tom, kan det indikere et problem. Desuden kan sunkne fliser og huller i jorden også være tegn på skader i systemet.
Tegn på rotter i kloakken kan også observeres. Rotteekskrementer på banketten eller at se en rotte titte op er klare indikationer. Normalt behøver man ikke anmelde rotter i kloakken, medmindre de befinder sig udenfor kloaksystemet. Men kraftig rotteaktivitet, som store mængder ekskrementer, kan tyde på, at kloakken er i stykker og skal tjekkes.
For at forebygge rotter kan man selv tage en række forholdsregler. Det er vigtigt at sikre faldstammeudluftningen og sørge for, at tagnedløbet slutter tæt ved jorden. Når det gælder toiletbesøg, kan det også gøre en forskel at bruge det store skyl ved afføring. Det er også en god idé at tjekke, om kloakken er dækket af forsikringen, samt at få tjekket kloakken for defekter ved huskøb. For en ekstra sikkerhed kan man få en autoriseret kloakmester til at installere en rottespærre eller en VVS’er til at installere rottestop på faldstammen.
For yderligere informationer om rotter i kloakken kan man se Miljøstyrelsens oversigt. Hvis man opdager rotter udenfor kloakken, kan de anmeldes på borger.dk eller jammerbugt.dk, eller via Den Digitale Hotline på telefon: 70 20 00 00.