Lokalhistorie: Besøg den falske landsby ved Aabybro

Foto: Jammerbugt Kommune. Tysk soldat og ammunition, der blev opbevaret.
dato

Ny udstilling om den falske landsby kan opleves gratis ved Aabybro Centret fra 30. oktober.

Udstillingscontainer bliver sat op ved Aabybro Centret
Nordjyske Museer kommer til Aabybro med deres koncept 'Den Korte Historie', som er pop-up-udstillinger i en container - med det formål at formidle fortællinger dér, hvor de i sin tid skete.

Mandag 30. oktober bliver der således sat en udstilling op i Aabybro ved Aabybro Centret. Udstillingen vil fortælle om tyskernes enorme og tophemmelige ammunitionsdepot ved Aalborg Lufthavn under 2. verdenskrig, der blev camoufleret som en falsk landsby beliggende mellem Aabybro og Birkelse.

Den falske landsby mellem Aabybro og Birkelse
I forbindelse med den tyske besættelse af Danmark udbyggede tyskerne Aalborg Lufthavn. Allerede kort efter den tyske besættelse 9. april 1940 tog man de første skridt til at anlægge et ammunitionsdepot uden for lufthavnsområdet. Af frygt for engelske luftangreb blev det gemt i en falsk landsby ved Aabybro bestående af trækulisser, der fra luften lignede en rigtig landsby.

I dag er de fleste spor efter den falske landsby forsvundet, og de fleste har for længst glemt, at der på en mark mellem Birkelse og Aabybro lå et stort, camoufleret ammunitionsdepot, som forsynede den enorme tyske lufthavn, Aalborg West, med alt fra gigantiske flybomber til patroner.

Åbning af udstillingen
Alle er velkomne, når udstillingen åbnes 30. oktober kl. 16 af formand for Kultur-, fritids- og landdistriktsudvalget Helle Bak Andreasen og Peter Mølgaard, som er bestyrelsesmedlem i Lokalhistorisk Forening for Aaby Sogn og initiativtager til at få den glemte historie frem i lyset.

Det er gratis at besøge udstillingen, og den kan opleves ved Aabybro Centret hver dag frem til 22. november i tidsrummet kl. 8-21.


https://www.jammerbugt.dk/nyheder/lokalhistorie-besog-den-falske-landsby-ved-aabybro/

Kilde: Jammerbugt Kommune
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.