Fra storbylejlighed til udsigtsgrund i aktivt lokalsamfund

Foto: Jammerbugt Kommune.
dato

Jeppe Frandsen og Josephine Pyrmont Mønster glæder sig til at flytte ind i deres nybyggede hus i Tranum. Skoven, skolen og sammenholdet i den lille aktive by afgjorde beslutningen om, hvor de skulle slå sig ned.

Sidste år åbnede et surdejsbageri. I år er der dukket to nye restauranter op, og den lokale Brugs har planer om at udvide i den lille by Tranum med knap 450 indbyggere. Det vidner om at område i udvikling, hvor opbakningen blandt både lokale og turister er stor.

Jammerbugt Kommune har mødt det unge par Jeppe Frandsen på 27 år og Josephine Pyrmont Mønster på 25 år, der netop har købt en parcelhusgrund i Tranum, hvor de er ved at få bygget deres drømmehus med en flot udsigt til marker og skov.

Fællesskabet trækker
Josephine og Jeppe bor i dag i en lejlighed i Aalborg, hvor Josephine arbejder som sygeplejerske på børneonkologisk afsnit på Aalborg Sygehus. Jeppe, der er afdelingsleder på et opholdssted i Brovst, pendler dagligt de cirka 40 minutter i bil fra Aalborg. Ikke bare for at arbejde, men også for at spille fodbold i Tranum, hvor han er vokset op. Og han er langt fra den eneste.

”Vi er rigtig mange fra Aalborg, der følges til træning og kamp i Tranum. Flere af de andre på holdet kommer også her fra området, og de har trukket nogle af deres venner og medstuderende i Aalborg med sig. Vi har det bedste fællesskab her i klubben, og det er værd at køre efter,” fortæller Jeppe.

Jeppe har i flere år drømt om at flytte tilbage til barndomsbyen Tranum. Fællesskabet og sammenholdet, ikke bare i fodboldklubben, men også i resten af byen, har stor betydning for ham.

”Jeg har ikke set eller hørt om andre byer med så få indbyggere, der kan holde en byfest og lave 120.000 kr. i overskud på en uge. Det fortæller lidt om, hvor meget man støtter op om tingene her i lokalsamfundet, og hvor mange ildsjæle her er,” fortæller han.

”De stærke frivillige kræfter har blandt andet stået bag etableringen af den populære vandrerute Tranum-Fosdalen, skaterbanen og padelbanen,” tilføjer han.

Jeppe glæder sig rigtig meget til at flytte til Tranum.

”Det bliver en del nemmere, når vi flytter hertil, hvor stadion er 500 meter væk”, siger Jeppe og kigger ned mod fodboldbanerne. ”Jeg kan faktisk sidde heroppe fra terrassen og følge med i kampene dernede,” smiler han.

Lokal børnepasning med fokus på det enkelte barn
Parret drømmer om at skabe en familie i Tranum og lægger vægt på de lokale pasningsmuligheder til deres kommende børn.

”Her er en lille, lokal skole, hvor der ikke er så mange børn i klasserne og mere fokus på det enkelte barn,” fortæller Jeppe, der selv har arbejdet på en større skole.

”Herudover har institutionerne nogle rigtig gode udendørs faciliteter og de bruger blandt andet skovlegepladsen og den omkringliggende natur,” tilføjer Josephine.

Samtidigt er det trygt at vokse op i et mindre lokalsamfund, hvilket de begge husker fra deres egen barndom.

”Børnene kan trygt cykle ned i byen, til fodbold eller til en legeaftale. Man kender sandsynligvis også forældrene til børnenes kammerater, og hjælper gerne hinanden med hentning osv.,” fortæller Jeppe.

Skoven og Vesterhavet i baghaven
Josephine var tidligere meget afvisende overfor at flytte til en lille by som Tranum.

”Det har taget Jeppe 5 år at overtale mig,” griner hun. 

”Jeg er vokset op i Thorsø mellem Randers og Århus, en by på størrelse med Brovst med butikker osv. Og dét syntes jeg, var for småt. Tranum var derfor slet ikke en mulighed i min verden”.

Efter at have set på huse i flere af forstadsbyerne til Aalborg og talt med kollegaer, familie og venner, lod Josephine sig dog overtale til at kigge nærmere på de byggegrunde, der var til salg i Tranum.

”Vi snakkede med et par byggefirmaer og begyndte at se på tegninger, og drømmen om et nybygget hus på en grund med udsigt over marker begyndte at vokse – også for mig,” fortæller Josephine, der nu glæder sig til at flytte.

”Vi kommer til at bo lige ved siden af skoven, hvor vi glæder os til at gå en masse ture og finde kantareller. Her findes også et af de flotteste udsigtspunkter, jeg nogensinde har været på, hvor du kan se ud til havet, der ligger blot 5 minutters kørsel herfra og med en nyetableret cykelsti hele vejen,” fortæller hun.

Der er ikke mange huse til salg i Tranum, men man kan stadig købe byggegrunde med udsigt til fornuftige priser. Jeppe og Josephine har givet 465.000 kr. for deres 1.388 kvm. store byggegrunde på Ejstrupvej.

”Man får meget for pengene. Det er ikke meget dyrere for os at bo her i et nybygget hus i forhold til, hvad vi giver for at bo til leje i Aalborg, og så er det vores eget,” slutter Jeppe af.

Kilde: Jammerbugt Kommune
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.